Oulun Topi –70 luvun lopulla?

Perjantai-illan ”ravintola-reissu” alkoi Kempeleen puutarhakoululta. PV ja TH pyysivät mukaansa ja tarkoitus oli, että tulisin heidän kanssaan poiskin. Olimme arkivaatteissa, ilman tarkoitusta iskeä iltaseuraa. Jostain syytä mielikuvissani on vieläkin näkemys, että pyyntöä edelsi erikoinen keskustelu, jonka sisältönä olivat kysymykset perheeni varallisuudesta sekä kuvauksista oululaisesta sutenööritoiminnasta. En silloin liittänyt tuota keskustelua OulunTopi-iltaan, mutta nykyisin taidan ajatella niin.

Emme menneet tavalliseen ravintolaan. Minulle selitettiin, että koska ravintola oli ihan täysi, jouduimme istumaan varapöydän ääreen käytävälle. Oletan nykyisin, että tapahtumapaikkana oli Oulun teatterin alakerran käytävä, jolle oli asetettu ”baaripöytä”. ”Ravintolasali” oli käytävään nähden vasemmalla puolella. Sinne johti pari kolme porrasta, jolloin ”sali” peittyi seinien taakse, enkä nähnyt sali-tilaan. Salista kuului tanssimusiikkia ja vaimeaa hälinää, mutta ihmisiä saliin tai sieltä pois ei liikkunut. Vain tarjoilija kävi hakemassa tilauksemme ja toi juomat pöytään.

Siinä me sitten istua törötimme, kuin maalaistytöt ravintola Ritzissä – TEATTERIN KÄYTÄVÄLLÄ!

Käsitättekö? Juttuhan oli ihan hulvattoman hauska. Miksi se on näin kauan minulta pimitetty? Muistan, kuinka maistelimme juomiamme suu sievästi supussa ja polttelimme tupakat kuin kolme Hollywoodin kohtalotarta. Keskustelu oli hyvin nihkeää ja mietin, että mukavampaa olisi istua koulun pulpetissakin. Kukaan ei hakenut tanssimaan edes PVa, joka sai miehen kuin miehen jalat tutisemaan. ”Salin” ääni-efektit tuntuivat jotenkin hailakoilta, toistuvilta. Jokin niissä mätti ja mieleni teki mennä kurkistamaan ”saliin”. PV pysäytti aikeeni nälväisyllä, joka typisti minut tuolini jatkoksi pitkäksi aikaa. Olin niin häpeissäni, että yritin lentää ajatuksissani ”saliin” musiikin sekaan, etten olisi nähnyt naisia. Ja sitten epäilys alkoi taas kaihertaa mieltä. Jokin oli vinossa, mutten saanut selvää, mistä oli kyse.

Pian naiset päättivätkin lähteä pois. He tuntuivat olevan niin kiukkuisia, etten uskaltanut ohimennenkään kurkistaa ”saliin”, vaikka köpöttelin perän pitäjänä. Koska narikka oli ihan vierellä, naiset ehtivät ottamaan takkinsa edelläni. Yhtäkkiä käsipuoleeni kävi nuori mies, joka sanoi: ”Minä otan tämän.”

Olin kauhuissani. Pyristelin irti, jolloin mies hämmentyi sanoen: ”No, mutta mites nyt” tai jotain tuonne päin. Tilanne pysähtyi. Täpötäyden narikkarivistön keskellä seisoi kolme nuorta miestä. Käsipuoleeni käyneessä miehessä – ristin hänet myöhemmin Topiksi – oli jotain tuttua ja kilttiä. Hän näytti sellaiselta äitinpikkumussukka –tyypiltä. Naapurin pojalta, joka katseli alahuuli väpättäen, loukkaantuneen hämillisenä kun torjuin hänet.

Ihan totta. Ei hän miltään gigololta tai seksihurjastelijalta vaikuttanut. Kun PV mutisi vierelläni: ”Mene vaan”, oletin välittömästi Pn tuntevan hänet. Naisten ilkeän käytöksen ärsyttämänä jäin ja ehkä itseäni pettäen selittelin mielessäni pojan olevan niin ujo, ettei hän uskaltautunut tanssimaan. Halusi  tutustua sillai käsi kynkkää kävellen. Juu, nou? Miten sen sanoisikaan.

Joka tapauksessa Topi selitti ulkona iloisen luottavaisena, paniikinomaisesti selittäen olevansa palloilija, joka on pelimatkalla Oulussa. Kun yritin kysellä tarkemmin mikä hän on miehiään, pojan käytös muuttui. Hän huitaisi minut hiljaiseksi. Isku tuntui samalta kuin PVn pöydässä antama tuomio kurkistella “saliin”. Tunsin sisimmässäni lysähdyksen ja jotakin meni kiinni. Mutta Topi itse jatkoi kulkuaan kuin terhakka pikku sotilas. Itsetietoisena ja varmana päämäärästään. Ensimmäinen epäilys hiipi mieleni pohjalle.

Kävelimme hiljaisuuden vallitessa torille, jossa Topi osti sämpylät ja tilasi taksin. Topin käytös oli riehakasta, mutta ei edelleenkään puheliasta eikä hän osoittanut todellista mielenkiintoa minua kohtaan. Toinen epäilys hiipi mieleeni, mutta yritin vielä uskotella, etteihän tässä hätää.

Kolmas epäilys tyrmäsi mieleni ihan hiljaiseksi kun huomasin takanamme nuorukaisen narikalta. Hän katsoi minua suoraan kasvoihin tyhjennetty ilme köyhyydestä kärsivillä kasvoillaan. Tuntui kuin kaikki liike olisi pysähtynyt ympärillämme. Hetken kuluttua narikkakaverin silmissä välähti oivallus. Hän laski katseensa maahan ja samassa Topi sanoi jotakin, jolloin käännyin katsomaan häntä. Silmäkulmastani näin narikkakaverin loikkivan poispäin.

Taksi hurahti vierellemme. Topi pysäytti sen ja nousimme autoon. Olin ihan varma, että olin joutunut PVn mainitsemien sutenöörien käsiin. Sydänpohjalleni syttyi kiukku ja häpeä. Silloin rupean aina juonimaan. En herkästi huuda, enkä lyö, mutta jokin pikku ratas aivoissani alkaa luoda ulospääsysuunnitelmaa. Ehkä olen vähän hidasjärkinen ja tarvitsen pikku tovin, ennen kuin osaan toimia.

Taksikuskin kysyessä matkan päämäärää, kiiruhdin sanomaan koulun asuntolan osoitteen. Jollain lailla se tuntui kotikenttäedulta. Perille päästyäni kysyin Topilta kumpi maksaa. Topi lupasi maksaa, alkaen kaivaa taskujaan.

Avasin nopeasti oven sanoen: ”Kiitos kyydistä” ja juoksin asuntolaan, lukitsin oven takanani, enkä puhunut koko asiasta kenellekään. Olin häpeästä puolikuollut. PV ja TH veivät minut seuraavana päivänä päiväkävelylle ja pyysivät mukaansa sanomaankin, mutta minä pysyin vaiti. Naisten käytös ihmetytti ja loukkasi. En pysty enää muistamaan varmasti, mutta luultavasti suurin syy vaikenemiseeni oli häpeä. Oletin, etteivät naiset koskaan saisi tietää, mitä tapahtui edellisenä iltana, sillä sutenööri tuskin itse uskaltaisi tulla kertomaan tulleensa torjutuksi.

Nyt jälkeen päin ajatellen naisten käytös kieli siitä, että he tiesivät, mitä oli tapahtunut. Ja että se, mitä tapahtui oli jotakin, mikä huvitti ja hämmensi heitä kovin ja että käytökseni laukaisi tapahtumasarjan, jossa PVlla ja THlla oli aika ajoin hyvinkin keskeinen sija.

OulunTopi -päättelyä 14.2.2011

- “ravintola-ilta” vietettiin Oulun teatterin alakerran käytävällä, ei julkisessa ravintolassa, eikä teatterin ravintolassa. Teatterissa oli meneillään näytös, jonka takia narikka oli täynnä vaatteita. OulunTopilla oli vain yksi kaveri mukanaan, sillä kolmas nuorimies oli narikkavahti.

- paikan valinta kielii siitä, että tapahtuman takana oli teatteri-väkeä. Mahdollisesti Laukaasta (lapsuusajan tuttavani kautta) ja Jyväskylästä (torjumani päällekarkaaja teatterinjohtaja) tai torilla olleen Kaverin kautta – - – siis näinkö: Torilla ollut Kaveri -kavereineen oli järjestänyt OuluTopille, jolla oli ystävinä toimittajia, huoraillan minun kanssani puutarhatuttavieni välityksellä? Koska en kuulunut mihinkään huoraliittoon, takana on pitänyt olla yritys saada johdateltua minua niihin tai luotettiin siihen, että olisin niin hölmö, etten koskaan saisi selville asian oikea tilaa.

- viettely -hanketta ei viety julkiseen ravintolaan, koska:

a) OulunTopi oli alaikäinen

b) tai hän oli naimisissa oleva vanhempi mies, mahdollisesti luterilianen pappi tai toimittaja

c) tai hän oli kuuluisuuden alku, josta tuli kuuluisa. Tämän takia hurjista yrityksistäni huolimatta en ole saanut juttua auki. Mahdollisesti OulunTopin tuttavapiiriin kuuluu korkea-arvisia poliiseja, jonka takia poliisi selittää asian olevan liian vanha tutkittavaksi. Vaikka pystyn osoittamaan sen olevan yhä auki ja aktiivinen, poliisi ei halua tutkia juttua. Ei vaikka siihen liittyy HAn tapainen, todella vaarallinen ihminen. Tämän minulle vakuutti psykiatrian ammattilainen.

d) OulunTopilta oli etukäteen sovittu varastettavaksi rahapussi/rahaa/asiakirja ja OulunTopi ei ollut varkaudesta tietoinen tai sitten oli.

e) OulunTopilta ei varastettu mitään, vaan juttu oli pelkkä sutiporukan järjestämä siirtymäriitti alaikäiselle nuorelle pojalle tai huoratarjonta vanhemmalle miehelle, joka ei halunnut syrjähyppyjänsä julkisuuteen, esimerkiksi luterilainen pappi tai korkea-arvoinen upseeri tai toimittaja (Rauhan toimittaja-mies tai tämän ystävä tai Leenan toimittajamiehen ystävä tai jyväskyläläisen HMn ystävä… näitähän riittää)— vaikka OulunTopilta ei varastettu mitään, myöhemmin juttu kerrottiin niin, jotta olisi saatu syy herjalynkan järjestämiseen salakuunteluineen ja rikoksiin vedättämiseniin päivineen. Näin julma ylireagointi voisi nousta siitä, että Teatteri-Topi -draaman takia Rauhan toimittajamies halvaantui ja mahdollisesti muitakin onnettomuuksia sattui.) 

f) jollen olisi paennut, OulunTopi olisi vienyt minut hotelliin tms:een lymypaikkaan, jossa oli suunniteltu tapahtuvaksi jokin rikos OulunTopin tietäen. Tätä ei tue pojan oma käytös illan aikana. Hän vaikutti vilpittömän innokkaalta, ei lymyilevältä, eikä vastustellut, kun pyysin taksia ajamaan koulun asuntolaan.

Vaihtoehtojen tarkastelua

Tarkastelen vain kohtaa d), sillä jutun laajuuden huomioon ottaen, muu ei oikein käy järkeen eli OulunTopilta varastettiin rahapussi, eikä hän ollut siitä itse tietoinen. Perustelut:

1. OulunTopi oli vilpittömän lapsellinen ja riehakas. Ei lymyillyt, kieroillut tai tuijotellut epäilevästi.

2. Käytös narikalla, jossa hän oli silminnähden hämmentynyt reagoinnistani. Hänkö luuli valinneensa sokkotreffi-kaverin? Mukana olivat koulun opettaja ja puutarhuri, joten mitään huoraa hän ei oletettavasti edes ollut hakemassa.

Miksi asiaa ei viety heti poliisille?

0) sitä ei tarvinnut viedä poliisille, koska koko juttu oli alunperinkin suunniteltu sellaiseksi, mikä se nyt on! Mutkia siihen tosin on tullut sen takia, etten ollutkaan omaisteni antamien määritelmien mukainen, mutta asia on palvellut rikollista pyrkimystä, jonka tavoitteita voi muuttaa sen mukaan, millaisia ihmisiä siihen pystyy manipuloimaan mukaan.

1) “Ravintola-ilta” olisi paljastunut teatteri-pelleilyksi. OTopi olisi paljastunut. Teatteri-väen juonittelu olisi paljastunut ja minuun kohdistunut, jo aiemmin alkanut manipulointi/herjailu olisi paljastunut. Syytä en keksi, ellei kyseessä sittenkin ollut manipulointi, joka alkoi jo Palokan emäntäkoulusta tai keskikoulu-aikaisista koulutovereistani, jotka kuuluvat ravihuijariliittoon.

2) Teatteri-väen jokin muukin rikos olisi paljastunut. Mahdollisesti yhteydet sutikauppaan ja ravihuijareihin? Oliko mukana armeijan upseeri, joka kuului HMn tuttavapiiriin? Upseeri, jonka elämäntapa on pysynyt samana läpi elämän? Upseerin, joka kohosi virkauraltaan korkealle? Upseeri, jolla on yhteyksiä ruotsalaisiin? (Tähän tutkintalinkkini on hutera. Se pohjautuu äidin tekemiin villasukkiin, jotka tilattiin suurella kohulla Ruotsiin. Lisäksi yhteen aikaan oli kovaa polemiikkia “ruotsalaisvihastani”, jota kuitenkaan en itse tuntenut. Sitä luultavasti yritettiin rakentaa Urban-kurssini avulla, jossa häväistys oli huipussaan. Kurssin, jolle osallistui aiemmin pohtimani EvaP. sekä nuori mies, joka kyyläsi talomme seinustalla Hämeenlinnassa MarkkuTopin hakiessa autoaan tallista jne.. Siis kovin hataria oletuksia, mutta yhdessä ne toimivat ihan hyvin mielikuvissani.)

3) Sukuuni kuuluvan osuus olisi paljastunut perheelleni

4) Mahdollinen varkaus esitettiin omaisilleni minun tekemänä, jolloin heidät saatiin maksamaan varastetut rahat tai arvopaperi. Mistä syystä perheeni ei kertonut asiaa minulle? Olisiko heidän yhteytensä paljastuminen ollut suuri häpeä tai paljastanut jonkun muun rikoksen? Joutuivatko he myöhemmin kiristyksen alle vai johtuuko ehdoton kieltäminen häpeästä?

5) Lompsa-voro oli täysin ulkopuolinen ja herjalynkkaan liittyi myöhemmin jokin rikollisjengi, joka vedättää nykyisin juttua suuntaan, jota en pysty päättelemään.

Tai sitten oli näin:

6) OTopilta ei varastettu mitään arvokasta, joten juttu päätettiin P-porukan taholta tutkia/kostaa omin voimin, sillä joukkoon kuului upseeri- ja toimittajaporukkaa sekä heidän monipuolista henkilökuntaansa, mm. lääkäri. Mahdollisesti  toimittaja oli kotoisin Kempeleestä.

Kostotoimet Oulussa:

Häpäisy Pn kukkakaupassa

Joulun alla PV/HT-tiimi järjesti minulle puolipäivä toimen kukkakaupan kiireapulaisena. Istuttelin jouluasetelmia takahuonessa kun myymälään kuului tuleen asiakas. Rouva Kukka ja Rouva Myyjä olivat menneet jonnekin, joten kiiruhdin ottamaan asiakkaan vastaan. Hyvä kun sain asiakkaan toivotettua tervetulleeksi, sivultani syöksyivät Rouva Kukka ja Rouva Myyjä perässään huutaen: ”Tässä kaupassa ei oteta asiakasta vastaan multaiset kumikäsineet kädessä. Mene takaisin työhösi!” Katselin hämmästyneenä Rouvan kääntymistä asiakkaan puoleen makeillen ja mairitellen: ”Anteeksi, anteeksi. En ymmärrä, miten ne meille lähettivät tuommoisen tommelin avuksi. Miten voin palvella teitä, rouva?” Ja kiitokseksi Rouva Asiakas nauroi makeasti. Rouva Myyjä katseli tilannetta silmät sisäänpäin kääntyneenä, kireä hymy huulillaan. Minä peräännyin hämilläni ja häpeissäni takahuoneeseen. – - -  siis todellakin! Rouvahan sanoi “meille lähettivät”, koululta siis. Eli Rouva Kukka oli pyytänyt puutarhakoululta minut lähetettäväksi, sillä tietojeni mukaan ketään muuta ei pyydetty. Ei edes niitä, jotka olivat olleet kukkakaupassa töissä ja olivat PVn tietojen mukaan taitavia sitojia!!!!

Seuraavana päivänä kauppaan tuli nuori nainen, joka esittäytyi olevansa paikallisradion toimittaja. Hän halusi tehdä minusta suorana lähetyksenä lähetettävän haastattelun. Aiheena oli ”Kiireapulaisena kukkakaupassa.” Arvelin selviäväni haastattelusta, koska vierelläni seisoi alan ammattilaisia, jolta voisin tiukan paikan tullen kysyä apua vastauksiini. Rouva Toimittajan levitellessä mikrofonejansa pöydälle Rouva Kukka parahti kovalla äänellä: ”Miten ne tuommosen tommelin valitsivat!” ja Rouva Toimittaja nauroi makeasti.

Rouva Toimittajan kysymykset olivat hyvin vaikeita, sillä kaikki pyrkivät paljastamaan, millainen työilmapiiri kaupassa oli ja mitä ajattelin työpaikasta. Koska en vielä silloin ollut valmis häpäisemään ketään julkisesti ja koska ajattelin Rouva Kukan olevan stressistä puolisairas, päätin vastata niin ympäripyöreästi kuin ikinä pystyin.

Palattuani koululle iltapäivällä, kurssitoverini huusivat yhteen ääneen: ”Haastattelu meni ihan hyvin.” Hämmennyin, sillä en tiennyt heidän osanneen kuunnella haastattelua. PV:n mielestä minusta olisi tullut hyvä poliitikko, koska vastaukseni saattoi ymmärtää ihan miten halusi. En osannut kysellä silloin mitään, mutta nyt kyselen. Mm.:

-        – -  onko mahdollista, että koko haastattelua ei julkistettu missään muodossa? Että haastattelu oli pelkkä bluffi, tarkoituksena häpäistä. Kostoisku torjuttuani OulunTopi -vedätyksen. Mikä osuus siinä tapauksessa oli perhe-P:llä?

-        – - uskaltaako kukaan kurssitovereistani koskaan kommentoida tapausta rehellisesti vai onko juttu sitä tasoa, että heidän on parempi olla hiljaa? Myös kämppistini Leenan?

-        – - mikäli haastattelu todella päästettiin eetteriin, oliko tarkoitus osoittaa hölmöyteni? Häpäisemällä työnantajani julkisesti, olisin voinut saada kunnianloukkaussyytteen? Olisiko Rouva Kukka jonkun mielestä todella ansainnut julkisen häpäisyn?

Käden veneluun murtuminen:

En muista syytä, miksi PV ja Hiltu halusivat mukaansa laskiaismäkeen. Sinne sitä kuitenkin mentiin ja heti eka laskun jälkeen tunsin peukaloni vioittuneen laitettuani käteni takamusteni alle pehmittämään tömähdystä. En puhunut asiasta mitään, mutta olin kai vähän hömistyneen näköinen, sillä PV oli jäänyt tuijottamaan minua. Totesikin jotakin, naurahti ja läksimme lähes saman tien pois.

Sinä iltana PV ja Hiltu tavoistaan poiketen jäivät asuntolamme olohuoneeseen iltaa istumaan. Uutisten aikaan kipu peukalossani oli äytynyt kestämättömäksi. PV kysyi vaisusti hymyillen sattuiko siihen. Selitin tilanteen ja saman tien lähdettiinkin PVn vaalean vihreällä Saabilla (olisko Saabisti-klubi takana?) Ouluun lääkäriin. Odotushuoneessa olin pyörtyä kivusta, mutta kestin muistellen kuvauksia kidutusten uhreista. Laitoin rimani aika ylös, vai? Vaiko juuri sille tasolle, mitä tapahtuma oikeasti oli?

Lääkäri otti vastaan joskus keskiyön tietämissä kipsaten käden kevyesti kyynärvarren alapuolelle, kuten nykyisin näytetään tehtävän. Parin viikon kuluttua kipsauksen tarkistanut lääkäri vihoitteli, että murtuma oli kipsattu väärin. Hän taiteili koko käden olkavartta myöten kipsiin ja kannon luomusta kantositeessä koko loppu kevään. Se ei kuitenkaan estänyt osallistumasta kokeisiin, sillä rakensin kynästäni niin paksun, että saatoin kirjoittaa kädellä harakanvarpaita. Kirjanpidon opetta Härkönen antoi yhden lisäpisteen pelkästä sisusta osallistua kokeeseen. Olisin läpäissyt kokeen ja koulun kaikesta runtelusta huolimatta. – - – “RUNTELU” on muuten se sana, joka parhaiten kuvaa kohtelua, jonka kohteeksi jouduin.

Selvitin koulun normaalisti ja käsi  parani hyvin kesään mennessä. Eikä ole sen jälkeen juurikaan vihoitellut, vaikka murtunut kohta oli vaikeasti parantuvaksi mielletty veneluu. Saattoi toki olla, että työni puutarhassa edesauttoi parantumista. Sormen liikuttelu ja voimailu lisäsi verenkiertoa, jolloin parantuminen edistyi. Tai sitten koko hommeli oli jotain muuta.

Saattoihan olla niinkin, että kipsi-leikittelyllä yritettiin estää koulun loppuun vienti? Että jokin laukaalaistaho oli ottanut tavoitteekseen saattaa minut pois puutarha-alalta, jotta en suotta kilpailisi joistakin paikoista, joihin en itse edes ollut hakeutumassa? Tai halutiin täyttää äidin toive saada minut hoito-alalle, jolle en sovellu, en alkuunkaan.

Kyllä myönnän itsekin, että haen vähän kaukaa syntipukkeja. Kuitenkin mietin niinkin julmaa mahdollisuutta, kuin että upseeri -Pn porukan tiedettiin olevan niin armoton kostossaan, ettei OTopin narrausporukka uskaltanut tunnustaa minun olleen uhri. Se, joka OTopilta jotakin varasti ja/tai usutti teatterinäytelmään mukaan, pelkäsi koston lankeavan itsensä ylle. Ja sitä hän ei olisi kestänyt. Oli helpomman tuntuista yrittää saada minut äidin peräkamariin suojaan armottomalta maailmalta, -ko? Näinkö?

EHKÄ NARRAAJA JOPA PELASTI HENKENSÄ TEKEMÄLLÄ MINUT SYYLLISEKSI? Tässä tapauksessa myötätuntoni on Narraajan puolella ja toivon jonkun vetävän Rouva Kukan perheineen valokeilaan.

 Miksi minä?

- koska huijaus oli tarkoitettu juuri minulle. Ehkä jonkin vanhan ”kalavelan” takia, jota en kylläkään pysty tietämään, koska kukaan ei ole sellaisesta mitään puhunut; tai olin vain sopivan tuntuinen uhri kyseisenlaiseen huijaukseen; tai OulunTopin vaimon ystävät päättivät käyttää miehen syrjähyppyä hyväkseen; tai kämppistini suhteet teatteri- ja toimittaja-väkeen!!!???

- ensinnäkin: älytys ja häpäisy kielivät halusta kostaa ja/tai pyrkimystä rikokseen tai häpäisyyn tai sen on määrä tyydyttää erikoista huumorintajua.

- toiseksi: koska taustalla oli Paulan utelu perheeni varallisuudesta, voisi olettaa, että teatteri-pantsulla pyrittiin kiristystilanteeseen. Vähän samaan tapaan kuin siellä Otavassa sen ravihevosen kanssa. Eli oliko sama tyttö taas takapenkillä?

- kolmanneksi: Miksi-kysymys selviää kun selviää, kuka on takana. Onko siellä toimittajia (lapsuuden ajoiltani tuttuja ihmisiä, Rauhan toimittaja-puoliso, erään työnantajani ystävä), upseereita (lapsuuden ajoilta tuttuja ihmisiä ja HMn tuttavia), teatteri-väkeä (lapsuuden ajalta tuttuja ihmisiä ja torjumani päällekarkaaja Jyväskylässä), viljelijöitä (koulutukseni ajoilta).

Miksi valittiin teatteri pantomiinipaikaksi?

-  pantsu-porukka oli teatterintekijöitä tai heidän tuttaviaan, TOIMITTAJIA. Heitähän herja-jutussa vilisee jokaisella paikkakunnalla, missä olen asunut. JA jokaiseen toimittaja-yhteyteen liittyy häpäisy. Muistattehan: Tyllilän pelto, Tikkurilan Sanomat, A-KH ja niin edelleen.

- ravintola-aihe oli herkullinen, koska olin kokematon. Oli ilmeistä, etten osaisi kyseenalaistaa tapaa istuttaa asiakkaita käytävälle, koska ravintola-sali on täynnä. Lisäksi olin arka. Oli luultavaa, etten nousisi opettajan auktoriteettia vastaan, mikäli hän joutuisi tarttumaan lujalla otteella tapahtumien kulkuun. Kuten sitten kävikin.

- äänitteiden käyttö oli porukalle tuttua teatterin kulissitemppuna. Tästäpä aukeaakin selitys, miksi tämä nykyinen ja Hämeenlinnassa kokemani äänitteillä peloittelu oli niin ammattitaitoista ja uskottavaa. Hämeenlinnassa varsinkin vesitippa-kidutus oli huippu hyvä. Täällä Enonkoskella naapurinrouvan “tuommonen kurja perkele, kerta laakilla kirveellä kaola poekki, perkeleen, saatana” -monologi oli todella tehokkaalta tuntuva. Pelottavaa suorastaan. Samoin Sulon kiroilu-monologit.

- PVlla ja THlla oli mahdollisesti jotain henkilökohtaistakin minua vastaan, joten heidät oli helppo manipuloida mukaan

- onko tämä minua kohdannut herjalynkka vain jonkinlaista harjoittelua jotakin suurempaa todellisuutta varten ja sen takia en voi saada edes poliisilta apua? Kiusa on perusteltu jollakin yhteiskunnallisesti hyödyllisellä tavoitteella. Siinä tapauksessa minäkin vetoan samaan. Kiusan avaamisen avulla voidaan avoimesti keskustella vääristä tavoista manipuloida ihmisiä.

Olen seurannut tilannetta, jossa tuttavani syrjäytettiin työpaikastaan häpäisyn ja mitöinnin avulla. Poistettavaksi määrätty henkilö ajettiin niin suureen ahdinkoon, ettei hänellä ollut muuta keinoa kuin poistua paikalta. Kyse ei ollut huonosta työntekijästä, vaan hän vain sattui olemaan paikalla, jota tavoitteli toinen henkilö. Mitään mahdollisuutta ei ollut, että poistettava olisi jatkanut samassa paikassa. Myöhemmin kävi ilmi, että jäädessään hänelle olisi paljastunut tapa, jolla hänen työntekonsa tehtiin mitättömäksi. Eräissä kohdin häneen käytettiin samaa häpäisymetodia kuin missä itse ryvin. Otettiinko tuohon tapaukseen oppia minun tapauksestani? Kuinka laajaa häpäisy -käytäntö työntekijän saamiseksi työstä pois mahtaa olla?

Pyrin avaamaan keskustelun myös siitä, mitä tapahtuu, kun ihminen eristetään avoimesta kanssakäymisestä muiden kanssa. Kun ainoat yhteyteen pyrkivät ovat manipulointi-porukan tavoitteita palvelevat ihmiset. Kuvaavaa ovat ne paljon puhumani ”sulhaset” ja Näköiset ja mairitteiljat. Hessu ja MarkkuTopi etunenässä. Nyt minulta yritetään evätä mahdollisuus kirjoittaa julkisesti oma näkemykseni tapahtumista blogisivuilla. Minun etuni se ei ole.

Miten OulunTopi tarina jatkui 80-luvulla?

Mahdollinen käännekohta on ollut Storckovius -suvun sukukokous Laukaassa. Ehkä siellä päätettiin muun muassa siitä, että jokin suvun neropateista nostetaan Suomen Merkkihenkilöksi, mutta – – – saattiinkin aikaan vain Suuri Rikollinenko? Kävikö kuten puhuin aiemmin; eli että kun keinot muuttuvat rikollisiksi myös päämäärä muuttuu rikokseksi, vaikka päämäärä alunperin oli hyvin kunnianhimoinen ja kunnioitettava.

Liekö mahdollista, että sukukokouksessa nousin myös minä esille liittyen jonkun suvun jäsenen yhteyksistä OulunTopi- ja näyttelijä/toimittaja -draamaan? Oletus pohjautuu äidin vihjailuihin, ettei kai minulla liene mitään mielenkiintoa sukukokous-juttuihin. Siis vähän niin kuin kiellellen kiinnostumasta niistä.

Alkoiko seuranta, jonka avulla pyrittiin saamaan selville, olenko rikollinen, hullu vai molempia tai ainakin käytettävissä pantomiiniin, jota jatkui 30 vuotta. Miksi juteltu henkilökohtaisesti? Olisi päästy paljon vähemmällä.

Tuo rikosjuttu-epäily -epäilyni nousee parista muistosta. Äiti ei noina vuosina suostunut ottamaan minulta mitään lahjaa vastaan ja muut perheeni jäsenet vetäytivät kauemmas. Kerran jouduin Tikkurilassa outoon välikohtaukseen. Huomasin eräässä kaupassa halpoja silitysrautoja. Jäin tutkimaan niitä ja odottelin myyjän tulevan luokseni ”voinko auttaa” -kysymyksineen. Lopulta tulikin keski-ikäinen, hyvin pitkäkyntinen ja kaunainen nainen, mutta ei vastannut yhteenkään kysymykseeni, vaan ikään kuin nälvi kysymykseni mitättömiksi ”vai että muka sellaista tahdot tietää” -tyylillä. (Tällaista hymähtelyä koin paljon, mutta laitoin jutut hymähtelijöiden omaan piikkiin.) Läksin loukkaantuneena pois, mutta vielä kassalla myyjä halusi ehdottomasti tutkia laukkuni perinpohjin. Joitakin muitakin nälvimisiä tuli kohdalleni, mutta ajattelin niiden olevan normaalia työhönsä kyllästyneiden vartijoiden ”umpimähkä”-otoskäytäntöä.

Nyt kuitenkin mietin, oliko niistä osa sittenkin epäilyjä, jotka oli nostettu perheeni/sukuni toimesta? Mutta mistä syystä? Enhän minä ollut rikollinen. Siis; että perässäni kulki henkilö, joka eri paikassa varoitti ihmisiä seuraamaan minua tiukimman seulan kanssa. Koska en aikonut varastaa yhtään mitään, mieleeni tuli monta kertaa pelkkä kiusanteko ja tahallinen mitätöinti ja herjailu – tai sairaalloiset sulhasmies-kyyläilyt, jotka olivat perässäni häpäisyn takia. Häpäisyn, jonka olivat järjestäneet miehet, jotka olin torjunut heidän oman törkeän käytöksensä takia